lördag 31 augusti 2013

Terrängdags!

Jag fick hänga med Anna Hassö ut på terrängbanan när hon skulle kolla in några av hindren. Vi gick inte hela banan, utan tittade framförallt på vattenhindret och linjerna på slutet av banan.

En ryttare går banan flera gånger för att planera sin ritt. En huvudplan läggs upp, men olika alternativ planeras in för att under ritten vara beredd på andra sätt att ta sig fram, beroende på hur det går och hur hästen känns. Anna kommer starta som nummer 16 i terrängen, så hon hinner titta på när några ekipage rider och hur det går för dem påverkar också hur hon räknar med att rida. Hästar och ryttare är olika, så det går inte att jämföra två ekipage rakt av. Alla ska ju dock ta sig över alla hinder och om de tex första fem ekipagen tar en viss väg och det går bra eller dåligt, så får kommande ryttare eventuellt göra om sin plan.

Anna planerar i alla fall att ta alla korta och snabba linjer. Hon är säker på sin häst Clover som är stabil i terrängen. Clover har varit här på Ribban två gånger tidigare och har då gjort ett bra jobb.

Hinder nummer 8 kan hoppas på två olika sätt. Här är det dock frågan om vilket som är bäst. Den kortare vägen tror Anna att blir långsam för att man måste sänka farten så mycket och det hinder som då ska hoppas inte är helt ”tydligt” för hästarna. Troligtvis kommer hon ta den lite längre vägen (30 meter längre), men kan då hålla en högre fart och det hindret är lättare och mer inbjudande för hästarna.

Hinder nummer 10, som består av a, b och c är ett annat hinder som har olika alternativ och som man får se hur man ska rida när man är på plats. B-hindret är ett upphopp ur vattnet. Om det går jättebra och hästen har fullt med power så borde c-hindret som är tre galoppsprång efter gå bra. Skulle hästen dock snubbla upp för b-hindret, då är det bättre att ta den lite längre vägen till det alternativa c-hindret.

När Anna gick banan tittar hon även var hon ska hoppa över ett hinder. På banhoppning siktar man i princip alltid mitt på hindret, men i terrängen kan det vara mer optimalt att hålla sig tex lite åt höger, för att landningen kanske blir bättre och framförallt har man en bättre position till nästa hinder. Det är många detaljer som ryttarna tittar på och planerar sina ritter efter och det som funkar för en ryttare eller häst behöver inte nödvändigtvis vara det mest optimala för andra.

Terrängprovet drar idag igång kl. 10:05 och sista ryttaren går ut 15:33. Hett tips – om ni inte är på plats, följ det hela på SVT! Det kommer att bli en kalasbra dag!


Anna Hassös häst Clover får mumsa gräs.

Anna framför hinder nr 7a. Bakom/nedanför finns ett smalhinder som 7b.

Hinder nr 8 som man kan rida på två olika sätt.

Hinder nr 9 som är ett dropp först och sedan ett smalhinder i vattnet.

Hinder nr 10a är en stor stock med landning på mark och sen ner i vattnet
för ett upphopp och sen även en spets efter tre galoppsprång.

Muren som är ett dropp är hinder nr 18, medan de rödvita båtarna är hinder
nr 19a och 19b.

Fler ur svenska landslaget kollar in banan: Frida Andersén, Niklas Lindbäck,
Dag Albert och fälttävlanstränaren Jan Jönsson.

Hinder 22a och 22b/c.

Hinder 24 - Dag Albert och Anna resonerar.


Hopptränaren Maria Gretzer och Niklas Lindbäck.

Anna Hassö, Niklas Lindbäck, Linda Algotsson och hopptränaren Maria
Gretzer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar