torsdag 29 augusti 2013

Procent, poäng och straff

För utomstående, även inom hästvärlden, kan det te sig knepigt att hänga med i hur man beräknar procent, poäng och straff inom fälttävlan, så därför tänkte jag nu reda ut dom begreppen.

Fälttävlan inleds alltid med dressyrmomentet. Det finns olika svårighetsgrader av dressyrprogram. För varje rörelse och moment under dressyrprogrammet får ekipaget poäng mellan 0 och 10 av en eller flera domare (beror på vilken nivå tävlingen är på – låga klasser bedöms av en domare och högre klasser av tre domare). Olika dressyrprogram har olika antal maxpoäng. För att enkelt förstå hur bra ett ekipage har presterat och för att man ska kunna jämföra ritter mellan olika program så beräknar man antalet poäng i procent av maxpoängen för det specifika programmet.

På EM rids ett dressyrprogram där ett ekipage kan få maximalt 250 poäng. Om ett ekipage då får totalt 178 poäng för sin ritt, då ger det 71,20 %. Inom ”vanlig” dressyr nöjer man sig med denna procentsiffra och den med högst procent vinner.

Inom fälttävlan skall dock ekipagen rida även terrängprov och banhoppning och på något sätt behöver man räkna för att få en totalsiffra för alla dessa tre grenar. I dressyr vill man få så höga poäng och därmed procent som möjligt. I hoppning däremot, både i terrängen och på banan, går det ju ut på att vara felfri, att få så få (straff)poäng som möjligt. För att kunna summera dessa två ”motstridiga” sätten att räkna, så gör man om procenten från dressyren till straffpoäng. Man tar antalet procent från dressyrmomentet minus 100 och multiplicerar med 1,5 för att få fram en straffpoäng för dressyren. I exemplet ovan skulle alltså 71,54 % i dressyren ge ekipaget 43,2 straffpoäng i resultat (71,2-100*1,5). Ju högre procent i dressyren, desto lägre straff får ekipaget.
För enkelhetens skull brukar man bara säga ”straff”, inte ”straffpoäng”.

Efter dressyren är det ofta dags för att rida terrängprovet. Det varierar dock mellan olika tävlingar, ibland rids terrängprovet som nummer två och ibland är det banhoppning. Principen för beräkningen av straff är dock den samma. På EM är det terrängprovet som rids efter dressyren. Under terrängprovet finns det en optimaltid som ekipaget förstås helst ska klara sig inom. Om ekipaget överskrider tiden så får det 0,4 straff per överskriden sekund. Det finns även en maxtid som ekipaget måste klara sig inom, annars blir det uteslutet.
Ute i terrängen skall ekipagen även klara av hindren så bra som möjligt. Det går inte att riva ett terränghinder eftersom dom är fasta, men hästarna kan vägra eller springa vid sidan om ett hinder. Vid första vägran får ekipaget 20 straff och vid andra vägran ytterligare 40 straff. Ibland kör det ihop sig totalt och ryttaren faller av. Om ryttaren faller av är ekipaget uteslutet och får promenera ifrån banan, man får inte sitta upp och fortsätta tävlingen.

I banhoppningen ska förstås bommarna ligga kvar och hästarna ska hoppa hindren som ryttarna styr på. Rivning och vägran ger 4 straffpoäng per gång. Skulle det bli två vägran är ekipaget uteslutet. Det finns en maxtid som ekipagen bör klara sig inom. För överskriden tid får man 1 straffpoäng per påbörjad sekund.

En tävlande som uteslutits från något av delproven är utesluten från hela tävlingen.

Visst är beräkningen lätt som en plätt?! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar