torsdag 29 augusti 2013

Hästinspektion

Fälttävlan på högre nivå inleds alltid med en hästinspektion. På hobbynivå är hästinspektionen inget som drar publik. På elitnivå är det däremot en happening som drar publik. Det finns till och med en läktare för att det ska vara lättare att beskåda hästinspektionen.

Under hästinspektionen kollas alltså hästarna så att de är ok för att starta tävlingen. Man kan förstås tycka att om man åker till ett EM så borde hästen vara ok, men det händer att hästar inte klarar veterinärbesiktningen och därmed inte får starta. Det kan tex ha hänt något under transporten hit eller i sista stund i stallet.

Här på EM var det drygt 60 hästar som visades upp för ground jury och veterinär. Om en häst inte ser ut att vara helt ok tas den först till holding box där veterinär tittar lite mer noggrant på hästen. Om veterinären inte hittar något efter denna undersökning får hästen visa upp sig en gång och förhoppningsvis (för ryttaren) får hästen tummen upp och ok till att starta i tävlingen.
Hästen Tubber Rebel som rids av Dag Albert fick gå till holding box och visas upp igen. Jag tyckte det kändes nervöst, men Dag var tydligen aldrig nervös, han visste att hans häst är ok och att den skulle bli godkänd.

Hästarna är fint iordninggjorda och ryttarna klär också upp sig fint.

Det var en häst som inte blev godkänd på hästinspektionen. Det var en ung brittisk ryttare vars häst tydligen var ordentligt halt. Konstigt att hästen visades upp över huvud taget om det var så pass illa… Fast tänk er själva att träna och satsa inför ett EM, åka hela vägen hit och sedan får man inte ens starta! Det är förstås rätt att man inte får starta i tävlingen om hästen inte är ok, men verkligen trist och antiklimax för ryttaren!

Efter terrängprovet och innan banhoppningen blir det åter igen hästinspektion för att säkerställa att hästarna mår bra och är ok för att fortsätta.

Sandra Gustafsson väntar här med sin häst Top Select på att få visa upp
sig på hästbesiktningen.

Dag Albert och hästen Tubber Rebel.

Hästinspektörerna överlägger.

Veterinär kollar Tubber Rebel lite extra i holding box.


Fullt med folk runt om besiktningsområdet när det är igång.

Såhär ser besiktningsområdet ut "bakom" allt folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar