fredag 30 augusti 2013

Dressyren avslutad

Kul när man får se riktigt bra dressyr på fälttävlan! Idag har det varit flera riktigt bra ekipage och bäst av alla var tysken Michael Jung, regerande världsmästare och OS-guldmedaljör! Ingen skulle bli direkt förvånad om han även vinner EM, men allt kan hända, vi har ju bara kommit en tredjedels väg. Michael fick hela 80,93 procent, vilket ger ”ynka” 28,60 straff!
Av de svenska ekipagen glänste verkligen 23-årige Ludwig Svennerstål och han blev rikligt belönad – 74,93 procent, vilket ger 37,60 i straff. Efter att alla ekipage ridit dressyren så ligger Ludwig på 3:e plats, bäst av alla svenskar!

För Malin Petersen gick det inget vidare idag. Hästen Sofarsogood fick spel inne på banan, vilket förstörde deras insats. Malin tyckte att hästen var med bra i början, men den blev sedan rädd och okoncentrerad, var inte alls med på noterna och lyssnade inte på Malin. På framridningen hade hästen känts fin, så Malin anade inte att det skulle bli som det blev.
För Malin och Sofarsogood är OS i London förra sommaren den senaste stora tävlingen. Malin födde barn den 2:a juni, så hon har haft uppehåll på grund av graviditet. Hon började dock att rida 3 veckor efter graviditeten och ammar fortfarande. Det var inte självklart för henne att satsa mot EM, men hon provade sig fram och det har gått bra, så när förbundskaptenen Staffan erbjöd henne en plats här på EM så tackade hon ja. På SM för tre veckor sedan kom Malin 6:a och gjorde en dressyr som gav 65,20 procent, så då gick det ju bra.
Malin tycker att terrängbanan ser ut att vara tuff, men ”fair”. Hon ser verkligen fram emot terrängen där hon tror att det kommer att gå bra.

Johan Lundin på Johnny Cash fick snålt betalt i dressyren, det blev 61,47 procent, vilket ger 57,80 straff. Enligt Johan är det iofs ungefär så den kapaciteten hästen har just nu, det var bland annat lite vingligt och det blev missar i galoppombytena, fast han hade satsat på bättre resultat. Förra året fick han iofs 69 straff här i Malmö, så han har ju iaf förbättrat sig sedan dess…! Johnny Cash är hela 180 cm i mankhöjd, så det är en stor häst att jobba med och stora hästar är ofta sena i utvecklingen. Det är inte förrän i år som Johan tex har börjat rida fort i terrängen med Johnny Cash, han har helt enkelt inte varit redo tidigare.
Det är 4:e gången som Johnny Cash rids här i Malmö. Terrängbanan är ju knixig på slutet, så det passar inte den här stora hästen helt optimalt, men dom får göra det bästa möjliga.

Efter sin ritt berättade Michael Jung att han var supernöjd, förstås. Hans häst är stark i dressyren, så han tvivlade inte, men man vet aldrig hur bra man får till det när man väl är inne på banan. Michael var en aning nervös och hästen något orolig precis innan de gick in på banan, men sen släppte det när dom kom igång.
Michael tycker att terrängbanan ser mycket fin ut, både fina hinder och bra underlag. Hans häst är inte bara stark i dressyren, utan även i terrängen och banhoppningen, så han tror att han mycket väl kan stanna på dressyrstraffen.

Ludwig Svennerstål på Shamwari slog till med personbästa och fick 74,93 procent, vilket ger 37,60 straff. Han tyckte förstås att det kändes bra. Han såg lugn ut efter ritten, men var lite skakig innerst inne. Ludwig säger att Shamwari är en pålitlig partner och det gör att Ludwig känner sig cool, vilket gör att det är enkelt att göra en bra insats. Det har även påverkat Ludwig att det är bra laganda och att det var så bra på pre camp inför EM.
Ludwig tycker att terrängbanan känns bra och att tiden kommer vara utslagsgivande. Han fick frågan om det var möjligt att slå Tyskland, vilket han svarade att han tycker är självklart. Shamwari är snabb i terrängen och Ludwig känner sig bra på att rida fort, så han tror att det kommer gå bra i morgon i terrängen. Man får dock rida smart, hitta rätt balans genom hela banan.
Banhoppningen har tidigare varit en svaghet, men både Ludwig och Shamwari har jobbat mycket med den delen och lyft sig rejält.

Elisabeth Lundholm har varit dressyrtränare för landslaget sedan 2009. Hon tycker att fokus på dressyren har ökat och det är tydligt att det gett resultat. Att dressyren funkar bra ger även fördelar i terrängen där hästarna behöver vara extremt lyhörda och reglerbara. Elisabeth är förstås enormt nöjd med de svenska ekipagens insatser i dressyren!

Ställningen individuellt efter dressyrmomentet:
1. Michael Jung (GER) – Halunke FBW – 28,60 straff
2. William Fox-Pitt (GBR) – Chilli Morning – 36,60 straff
3. Ludwig Svennerstål (SWE) – Shamwari 4  - 37,60 straff
4. Ingrid Klimke (GER) – FRH Escada JS – 39,40 straff
5. Peter Thomsen (GER) – Horseware’s Cayenne – 40,60 straff

Resterande svenskar ligger på följande platser:
6. Sara Algotsson Ostholt – Reality – 40,60 straff
10. Niklas Lindbäck – Mister Pooh – 42,00 straff
18. Frida Andersén – Herta – 46,00 straff
32. Anna Hassö – Clover – 50,20 straff
42. Linda Algotsson – La Fair – 52,60 straff
48. Sandra Gustafsson – Top Select – 54,80 straff
53. Johan Lundin – Johnny Cash – 57,80 straff
55. Dag Albert – Tubber Rebel – 58,60 straff
60. Malin Petersen – Sofarsogood – 66,20 straff

Topp tre av lagen är enligt följande:
1. Tyskland 112,20 straff
2. Sverige 120,20 straff
3. Storbritannien 125,20 straff


Malin Petersen på framridningen.

Malin Petersen intervjuas av SVT efter sin ritt.

Andra ur pressen ställer frågor till Malin.

Johan Lundin på framridningen.

Michael Jung in action på banan.

Michael är glad efter sin ritt.

Michael i intervju med SVT.

Ludwig Svennerstål på Shamwari in action på banan.

Ludwig är glad efter sin ritt och gratuleras bland annat av dressyrtränaren
Elisabeth Lundholm.

Ludwig intervjuas efter sin insats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar