fredag 30 augusti 2013

Mer dressyr dag 1

Dressyrprogrammet här på EM är i nivå med Medelsvår C i ”vanlig” dressyr. Det ingår öppna, sluta, galoppombyte, ryggning och förvänd galopp förutom ökningar i trav och galopp + skritt förstås. Inte så jätteavancerat för en ren dressyrhäst, men detta är ju ”mångkampare” som även ska vara modiga och riktigt duktiga hoppare med massor av ”power”.

Tysklands Ingrid Klimke på FRH Escada JS var först ut efter lunchpausen och de gick in och dominerade på banan. Domarna gillade vad de såg och gav dem 73,73 procent vilket ger 39,40 i straff – upp i ledning.
Ingrid var mycket nöjd med insatsen idag och berättade att Escada är enormt känslig och har varit ”galen” på de första tävlingarna i dressyr. Ingrid har fått jobba med sitt eget tålamod och vänta in Escada, det skulle inte gått att gå på henne och bli arg, då hade hon bara flugit i luften. För att lugna ner Escada har Ingrid tagit alla tillfällen i akt och åkt med henne till olika ställen för att hon ska bli van vid olika miljöer, vilket nu verkar ha gett önskad effekt.

Strax efter Ingrid var det dags för Niklas Lindbäck med Mr Pooh. Även de gjorde en mycket bra insats och fick 72,00 procent för mödan, vilket ger 42,00 i straff – in på 2:a plats före Dirk Schrade och Frida Andersén. Tyskland och Sverige i topp alltså!
Niklas berättade efteråt att Mr Pooh var mycket laddad och att han fick hålla igen lite för att det inte skulle brista. Niklas var mycket nöjd med att kunna vara med med Mr Pooh över huvud taget då han nyligen haft en liten skada (sparkat sig lätt på griffelbenet), in i det sista var det osäkert om det skulle bli Mr Pooh eller Cendrillon som skulle få starta här i Malmö. Då Mr Pooh fått vila en del har dressyren blivit lidande, den gren som Niklas behöver jobba mest med när det gäller Mr Pooh. Fridas starka insats i dressyren var taggande för Niklas. Efter hans egen ritt tycker han att svenska laget har gjort en excellent insats hittills.
Niklas trivs här i Malmö, vilket kanske inte är så konstigt då han och Mr Pooh har vunnit här vid två tillfällen tidigare. Det är förstås också extra trevligt med mästerskap på hemmaplan och skönt att ha bara en timmes åktid hemifrån.
I morgon fredag blir det en ”ledig” dag för Niklas och Mr Pooh, då kommer de bland annat leka av sig lite på stranden och jobba lite gymnastiserande.

Linda Algotsson var sist ut av de svenska ryttarna idag. Hon och La Fair gjorde en ok program och fick 64,93 procent vilket ger 52,60 straff. Efter första dagen ligger hon på 18:e plats. För Linda är dressyren en akilleshäl. På SM för tre veckor sedan blev hon sågad vid fotknölarna efter dressyren, vilket hon ”tagit till sig” och tränat stenhårt på sedan dess. Uppenbarligen gav det effekt eftersom dagens dressyr var helt ok, till och med bra för Linda. Nu är hennes mål att stanna på dressyrpoängen, alltså att vara felfri både i terrängen och banhoppningen. Det har dock varit osäkert om La Fair skulle kunnat vara med här på EM över huvud taget då hon bukopererades i höstas.
Linda och La Fair är ”gamla rävar” och borde kunna göra en stabil runda i terrängen. Linda tycker att början på terrängbanan är trevlig, men att slutet på banan inte är ok, där är det ganska svängigt och en del träd och grenar man får passa sig för. En hel del kommer dock att åtgärdas fredag morgon, så förhoppningsvis kommer banan anses vara ok. Om inte annat är det ju fälttävlan det handlar om, då är det ju ut i terrängen man ska och är det en gren i vägen så får man se upp för och väja för den, eller hur?! Det är ju lika för alla dessutom.

Efter första dagen har vi svenskar på följande platser:
2. Niklas Lindbäck – Mr Pooh – 42 straff
5. Frida Andersén – Herta – 46 straff
13. Anna Hassö – Clover – 50,20 straff
18. Linda Algotsson – La Fair – 52,60 straff
22. Sandra Gustafsson – Top Select – 54,80 straff

Bland lagen, efter att två av lagens ekipage har ridit, är ställningen följande:
1. Tyskland – 83,60 straff
2. Sverige – 88,00 straff
3. Storbritannien – 92,80 straff
4. Irland – 99,20 straff
5. Frankrike – 101,60 straff
Hejja Sverige! :)

I morgon fredag rider Malin Petersen, Johan Lundin, Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål för Sverige, varav Sara och Ludwig ingår i laget.

Tyska Ingrid Klimke på FRH Escada JS in action inne på dressyrbanan.

Rumpan på Ingrids häst är "utsmyckad" såhär.

Ingrid är mycket nöjd efter sin ritt.

Niklas Lindbäck och Mr Pooh in action på dressyrbanan.

Rumpan på Mr Pooh - snyggt med svenska kronorna!

Niklas är också nöjd efter sin ritt och gratuleras av terrängtränaren Jan
Jönsson, ryttarkollegan Ludwig Svennerstål och förbundskaptenen
Staffan Lidbeck.

SVT intervjuar Niklas Lindbäck.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar