söndag 22 september 2013

1stjärnig - juniorer/young rider

Efter ponnysarna var det dags för stora hästar i den enstjärniga klassen. Det var i princip samma bana som reds med 11 hinder, men de var förstås lite högre. Banbyggare Jan Dülow som även byggde banhoppningsbanorna på EM i Malmö för tre veckor sedan.

Det var en hel del rivningar bland hästarna. Det kan bero på olika saker, men vanligast är antingen att hästarna är lite trötta och stela efter gårdagens terräng eller att de helt enkelt inte är särskilt goda banhoppare. I terrängen hoppas hindren i ganska hög fart och hästarna hoppar relativt flackt. De vet också om att hindren inte går att riva, så om de touchar hindren lite spelar det ingen roll. I banhoppningen behöver hästarna hoppa med större marginal, eller de kan iaf inte slå i hindren för då blir de rivningar. Det krävs också en brantare hoppkurva för att hoppa väl och att få plats mellan hindren i kombinationerna som oftast byggs med korta avstånd.
Som exempel på att det blev många rivningar kan jag ge Lina Eklund som ledde klassen efter dressyren och terrängen, men idag fick hon många rivningar och fick hela 32 straff i banhoppningen och totalt 68,2 straff, vilket gav henne bara en 17:e plats totalt i klassen. Det var endast tre ekipage av 33 som var felfria både på hinder och inom tiden under banhoppningen i denna klass.

I denna klass blev det tre prisutdelningar; dels totalt individuellt i klassen, inklusive både seniorer och juniorer/young riders, dels individuellt i klassen bland juniorer/young riders och dels i lag för juniorer/young riders.
Totalt individuellt i klassen vann Esther Philippa Nicolaissen från Norge, tvåa Carin Clemensson från Sverige och trea Bianca Walton från Danmark. Resultaten
Bland juniorer/young riders vann Esther Philippa Nicolaissen från Norge, tvåa Bianca Walton från Danmark och trea Marliina Iranto från Finland. Bästa svenska var Hedvig Wik, dotter till Sara Wik Sjöborg som sponsrat Sara Algotsson Ostholts genom att köpa halva Reality, den sk ”Facebook-hästen”. Resultaten

För junior/young rider-lagen vann Finland sensationellt, tvåa Norge och trea Sverige. Resultaten

Linda Algotsson (i cowboyhatt) kollar in hoppningen innan hennes klass.

Hedvig Wik väntar på sin tur att komma in på banan och repeterar hur banan går.

Hedvig på väg in på banan och mamma Sara i röd jacka filmar.

Hedvig med Direct Cruising på väg över första hindret.







Det fanns ett litet mässområde med några "montrar", men det var ganska
"tunt" och idag med blåsigt väder var det ganska glest bland intressenterna.

Mat- och fikaplats längs med ena kortsidan på hoppbanan.

Banhoppningen filmades och kunde ses live på webben, kommenterat av
Anna Hassö och Johan Hwasser.
Vinnande lag - Finland

Tvåa - Norge

Trea - Sverige


Vinnare individuellt - Esther Philippa Nicolaissen på Give Me Five från Norge

Varifrån denna häst kommer ifrån är inte så svårt att gissa...

Marliina Iranto på Rossi Puh kom 5:a i klassen totalt och 3:a som junior/young rider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar