fredag 9 maj 2014

Badminton från soffan

Fälttävlan i Storbritannien är seriös business med massor med publik som går in till 100% i tävlingen! En av landets, till och med världens, största tävlingar inom fälttävlan är Badminton som pågår just nu, 7-11 maj. Det är en fyrstjärnig tävling, så det är den högsta nivån som finns.
Tävlingens hemsida hittar ni HÄR, där finns bla info, startlistor och resultat.

Det är totalt 83 ekipage med i årets tävling. Den inledande kontrollen av hästarna inför tävlingen var i onsdags. Inom fälttävlan och speciellt i Storbritannien klär ryttarna ofta upp sig rejält till detta, vissa till och med i pumps! Lite foton från onsdagen kan ni kika på HÄR hos tidningen Ridsport.

Med så stort startfält har dressyren delats upp på två dagar och därmed ridits under både torsdag och fredag.

Det brukar inte vara så många svenska ekipage med på denna nivå, men i år är det annorlunda, hela 4 svenska ryttare är med, varav en ryttare har två hästar med sig. De svenska ekipagen är följande (med ställningen efter dressyren inom parentes):
  • Sara Algotsson Ostholt - Reality (5)
  • Ludwig Svennerstål - King Bob (39)
  • Viktoria Carlerbäck - Volt af Källstorp (43)
  • Johan Lundin - Johnny Cash (57)
  • Ludwig Svennerstål - Alexander (55)

Under lördagen är det dags för terrängmomentet. Terrängbanan har en maxtid på 11,5 minuter. Man kan titta på en presentation av banan HÄR, banbyggaren berättar och man får se hur banan går.

Vi som inte har förmånen att vara på plats i Badminton kan roa oss med att titta på terrängmomentet på betal-TV genom FEI TV (de börjar sända kl. 11:55) och Horse1 (sänder 12:50-19:00). O ärligt talat, visst ser man bättre när man tittar på TV till skillnad när man är på plats och bara ser något enstaka hinder, så vi har det bättre, eller hur?! ;)

Förhandssnacket är att årets terrängbana är svårare än någonsin...! Den franske banbyggaren, som är ny för i år, vill väl visa var skåpet ska stå?! Nu för tiden brukar dressyrpoängen vara mest avgörande för slutresultatet, men en av toppryttarna menar på att så inte kommer vara fallet i Badminton i år, för terrängen kommer vara mycket utslagsgivande...

För de ekipage som tar sig igenom terrängbanan och klarar veterinärkontrollen på söndag morgon, är det sista momentet banhoppning som gäller på söndag. Phu, jag blir matt bara av att tänka på vad ekipagen ska kämpa sig igenom...! :-o Banhoppningen kommer visas på FEI TV (startar kl. 12:25) på söndag.

Jag ville SÅ gärna åka Badminton! Och det var väldigt nära att gå i lås, men fick tyvärr inte till det, så jag sitter på hemmaplan och "surar". Nej då, jag surar egentligen inte, men är iaf klart avis på alla som är där på plats! Jag vill se terränghindren IRL för jag tror inte man förstår fullt ut hur enorma och "skrämmande" hindren är när man ser på foton och TV. Men men, det får bli en annan gång, nu kan jag istället njuta av TV-sändningarna från den sköna soffan och slippa bekymra mig om regn och blåst! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar